Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ο Λαμπράκης ζει! Εκδήλωση στον Δημοτικό κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» του Βύρωνα





«Και να! στον Τύμβο είναι γιορτή, γιορτή στο Μαραθώνα. Ένας αϊτός ανέβηκε
κι από ψηλά κατέβηκε να πάει στον Παρθενώνα»

Τεύκρος Ανθίας


Με δυο τραγούδια για τον Λαμπράκη, που έγραψε ο Κύπριος ποιητής Τεύκρος Ανθίας το 1963, τα οποία ερμήνευσε έξοχα ο τραγουδιστής Νίκος Ανδρουλάκης, με τον συνθέτη Μιχάλη Τρανουδάκη στο πιάνο, έκλεισε η εκδήλωση τη Δευτέρα το βράδυ στον Δημοτικό κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» του Βύρωνα για το βιβλίο του Πάνου Τριγάζη «Ο Λαμπράκης και το Κίνημα της Ειρήνης» (εκδ. Ταξιδευτής).

Εξαιρετικοί οι ομιλητές, ο πανεπιστημιακός Ηλίας Νικολακόπουλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ζωή Κωνσταντοπούλου, το μέλος του Κ.Σ. της Δ.Ν. Λαμπράκη Βασ. Κωτούλας, με συντονίστρια τη δημ. σύμβουλο Ελένη Βασιλοπούλου.
Στην πολυπλόκαμη δράση του παρακράτους, που δολοφόνησε τον Γρ. Λαμπράκη, με συνενοχή τού τότε κράτους της Δεξιάς, αναφέρθηκε εκτενώς ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος μίλησε και για τις δύσκολες μετεμφυλιοπολεμικές συνθήκες μέσα στις οποίες έδρασε ενωτικά και με επιτυχίες το κίνημα της Αριστεράς, πρωτοστατώντας στους αγώνες για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία.

Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για τη στενή συνεργασία της με τον συγγραφέα, επισημαίνοντας τη μακρά θητεία του στο κίνημα της ειρήνης, το οποίο έχει υπηρετήσει με δράση και με πολλές ιδέες, όπως η «Διακήρυξη για το Δικαίωμα στην Ειρήνη», που είχε εισηγηθεί ως γεν. γραμματέας της ΕΕΔΥΕ το 1991. "Η ειρήνη είναι συνυφασμένη με τη δικαιοσύνη και την εθνική ανεξαρτησία», τόνισε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία χαρακτήρισε πόλεμο εναντίον του ελληνικού λαού τις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν την κοινωνία.
Ο Βασ. Κωτούλας στάθηκε ιδιαίτερα στο κίνημα των Λαμπράκηδων και στα κινήματα που προηγήθηκαν για το 1-1-4 και το 15% για την Παιδεία. Αναφέρθηκε στη δράση της Δ.Ν. Λαμπράκη σ' όλη την Ελλάδα και σε πολλούς τομείς, από την ειρήνη και τον πολιτισμό ώς το περιβάλλον καθώς και στη συμβολή των στελεχών της στον αντιδικτατορικό αγώνα την περίοδο 1967-74.


Εθνική στρατηγική - στρατηγική ειρήνης

Στη δική του παρέμβαση ο Πάνος Τριγάζης τόνισε ότι ο αγώνας για την ειρήνη διατηρεί και σήμερα την προτεραιότητά του, ιδιαίτερα στην ταραγμένη περιοχή της Μ. Ανατολής, προσθέτοντας ότι «αν θέλουμε να μιλήσουμε για μια νέα εθνική στρατηγική της χώρας μας στον 21ο αιώνα, αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στρατηγική της ειρήνης και φιλίας με όλες τις γειτονικές χώρες και όλους τους γειτονικούς λαούς, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης». Επίσης, χαρακτήρισε «μεγάλη φιλειρηνική νίκη» την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ με το καθεστώς του κράτους, παρατηρητή το 2012.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γιος του Γρ. Λαμπράκη, Γρηγόρης, εκ μέρους του ιδρύματος «Γρ. Λαμπράκης», ο οποίος χαρακτήρισε τον πατέρα του «σύμβολο ανυποχώρητου αγώνα και ενότητας της Αριστεράς», ενώ διαβάστηκε μήνυμα και του Μαν. Γλέζου από την ηθοποιό Κατερίνα Παλιού.
Παρέστησαν η Άντρη Ανθία, κόρη του ποιητή Τεύκρου Ανθία, ο Χασάν Χουσεϊν, εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν, δημοτικοί σύμβουλοι από όλο το πολιτικό φάσμα, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδης, στελέχη του Συνδέσμου «Μπάιρον» και πολλοί καλλιτέχνες.


_____________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου