Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

"Λαμπράκεια 2013" - Με επιτυχία έγινε το διήμερο Ειρήνης και Αλληλεγγύης στο Μαραθώνα και στη Ν. Μάκρη

Για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκηδιοργανώθηκε από την Τοπική Επιτροπή Μαραθώνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, την Ν.Ε. Ανατ. Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και το Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ένα διήμερο Ειρήνης και Αλληλεγγύης στο Μαραθώνα και στη Ν. Μάκρη, με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα. 



Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 1η Ιούνη στις 7.00 μ.μ. με την κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη στον Τύμβο του Μαραθώνα και έγινε η έναρξη πορείας ειρήνης από τον Τύμβο στο Λιμανάκι της Ν. Μάκρης με την συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών που ήρθαν από όλη την Αττική για λάβουν μέρος στην συμβολική πορεία ειρήνης όπως έκανε πριν από πενήντα χρόνια ο Γρηγόρης Λαμπράκης.
Παρά την καλοκαιρινή βροχούλα η πορεία έφτασε στο λιμανάκι της Νέας Μάκρης όπου και ξεκίνησε η εκδήλωση με χαιρετισμό από τον Φώτη Δεληβοριά Γραμματέα Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα. Σύντομο αγωνιστικό χαιρετισμό έκανε ο Πάνος Τριγάζης πρόεδρος Επιτροπής Πρωτοβουλίας για το έτος Λαμπράκη, και ακολούθησε ο Ηλίας Χρονόπουλος Γραμματέας Νεολαίας του Συνασπισμού.

Η βροχή προς στιγμή δυνάμωσε, αλλά η μαχητική ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανέβηκε στο βήμα ως κεντρική ομιλήτρια και για τα επόμενα είκοσι λεπτά μίλησε για τον Αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, για την σημερινή κατάσταση που βιώνει ο Ελληνικός λαός μέσα στα μνημόνια και για την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. 
Η βραδιά συνεχίστηκε με μουσικό πρόγραμμα με τον Γιώργο Καλκάνη που με τα τραγούδια του μας συμπαρέσυρε να τραγουδήσουμε όλοι μαζί όπως τις παλιές καλές εποχές.


Την επόμενη μέρα ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην Αίθουσα του δημαρχείου της Νέας Μάκρης.


Το πρωινό ξεκίνησε με την ομιλία του Μιχάλη Λυμπεράτου ιστορικού-πανεπιστημιακού που σκιαγράφησε τα χρόνια της δεκαετίας του ’60 με το παρακράτος της δεξιάς να δολοφονεί τον Γρηγόρη λαμπράκη βουλευτή της Αριστεράς. Στη συνέχεια προβλήθηκε «Το χρονικό της δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη», ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κατωμερή σκηνοθέτη και παραγωγού. Κείμενα απέδωσε με εκπληκτική ερμηνεία η Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός και σκηνοθέτης. 
Ακολούθησε το δρώμενο η «δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη με την ματιά των ποιητών». Κείμενα - επιλογή ποιημάτων - ασμάτων της Αντωνίας Τρουλινού. Δραματοποίηση από την Κατερίνα Παλιού Δρ. ιστορίας της τέχνης, ηθοποιό. Με την έξοχη ανάγνωση - απαγγελία του Μάρκου Δεληγιάννη ποιητή, Τραγούδησε η εξαιρετική Λυδία Πάλλα.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τα εγκαίνια των Γραφείων της Τοπικής Επιτροπής Μαραθώνα ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και την ονομασία μιας αίθουσας «Γρηγόρης Λαμπράκης».
Το ραντεβού δόθηκε για του χρόνου στα «Λαμπράκεια 2014».



Στις 22 Μαΐου 2013 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, βαλκανιονίκη, υφηγητή της Ιατρικής, βουλευτή της αριστεράς, ηγέτη του κινήματος ειρήνης.
Οι αγώνες του Λαμπράκη και η διεθνής τους προβολή έχουν ταυτιστεί με τον Μαραθώνα. Διότι από τον Τύμβο του Μαραθώνα – σύμβολο νικηφόρας αντίστασης στην ξένη επιβουλή - ξεκίνησε ο Γρ. Λαμπράκης την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης – πρώτη πορεία ειρήνης στην ιστορία της Ελλάδας – η οποία είχε προγραμματιστεί να καταλήξει στην Πνύκα – σύμβολο της δημοκρατίας.

Η πορεία είχε απαγορευτεί από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή και η πραγματοποίησή της από τον Γρ. Λαμπράκη (και λίγους συνοδοιπόρους του που μπόρεσαν να ξεφύγουν από τα μπλόκα της χωροφυλακής) αποτέλεσε πράξη πολιτικής ανυπακοής στις τότε συνθήκες έξαρσης του ψυχρού πολέμου και του ακραίου αντικομουνισμού.

Επρόκειτο για μεγάλη νίκη του Γρ. Λαμπράκη, με τεράστια διεθνή απήχηση.
Από το 1964 ο Τύμβος του Μαραθώνα καθιερώθηκε ως η αφετηρία πολλών Μαραθώνιων πορειών – προδικτατορικά και μεταδικτατορικά – με ένα από τα κύρια αιτήματα την απομάκρυνση των ξένων βάσεων, μία από τις οποίες ήταν εγκατεστημένη στη Νέα Μάκρη απ΄όπου τελικά απομακρύνθηκε το 1990 και στη συνέχεια ο χώρος της βάσης περιήλθε στο Δήμο Ν. Μάκρης, εντός του οποίου έχει τοποθετηθεί προτομή του Γρ. Λαμπράκη. Οι αγώνες για την ειρήνη φέρνουν αποτελέσματα.

50 χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, η μνήμη του εξακολουθεί να εμπνέει και να κινητοποιεί για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική αλληλεγγύη.

_____________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου