Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

31ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, εκδήλωση για τον Γρ. Λαμπράκη

Ο 31ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013, είναι και φέτος αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.



Η διοργάνωση παίρνει μεγαλύτερη σημασία, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, μεγάλου αγωνιστή της Ειρήνης και βαλκανιονίκη προπολεμικά στον στίβο, με πολλές διακρίσεις στο μήκος, το τριπλούν και στους δρόμους ταχύτητας.
Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών έχει μοναδική θέση στο διεθνές γίγνεσθαι, καθώς είναι ο μόνος που διεξάγεται επί της αυθεντικής, Ολυμπιακής Μαραθώνιας Διαδρομής.
Δρομείς από όλον τον κόσμο καλούνται ακόμα μία φορά να γίνουν ένας σύγχρονος «Φειδιππίδης» καλύπτοντας τη διαδρομή των 42.195 μέτρων, που ξεκινάει από το Μαραθώνα, περνάει δίπλα από τον Τύμβο του Μαραθώνα, διατρέχει μια σειρά δήμων της Αττικής γης και καταλήγει στην Αθήνα, μέσα στο υπέροχο μαρμάρινο στάδιο των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Γρηγόρη Λαμπράκη σήμερα στις 6.30 μ.μ. σε κτήριο της Βουλής (Λεωφ. Αμαλίας 22-24). Ομιλητές θα είναι ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην υπουργός, Γιώργος Ρωμαίος, που "κάλυψε" εκείνη την εποχή τα γεγονότα της δολοφονίας, με θέμα "Η παρακαταθήκη του Λαμπράκη για την Ειρήνη" και ο αθλητικός συντάκτης, συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ, Γιάννης Μαμουζέλος, με θέμα "Η πορεία και η συνεισφορά του Λαμπράκη στον ελληνικό αθλητισμό".
Στη φετινή διοργάνωση, περισσότεροι από 8.000 οι δρομείς δίνουν το παρών την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στον Αγώνα Δρόμου των 5χλμ, ενώ άλλοι τόσοι δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στα 10χλμ, αγώνες που διεξάγονται παράλληλα με τον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών.
Η διαδρομή του Αγώνα Δρόμου 5χλμ έχει νέα αφετηρία, νέα διαδρομή και νέα ώρα εκκίνησης. Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται στις 8:00πμ από τη Λεωφ. Αμαλίας, μπροστά και δεξιά της αλέας του Ζαππείου, στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη (Eurobank), με κατεύθυνση προς Σύνταγμα. Για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, οι δρομείς ξεκινούν κατά κύματα κατανεμημένοι σε blocks εκκίνησης.
Η όδευση της νέας διαδρομής είναι η ακόλουθη: Λεωφ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Ρήγα Φεραίου, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Βασ. Σοφίας, αναστροφή επί της Βασ. Σοφίας - διασταύρωση ΝΙΜΙΤΣ, Βασ. Σοφίας (μπροστά από το Hilton), Ηρώδου Αττικού, είσοδος στα Προπύλαια του Παναθηναϊκού Σταδίου. Ο τερματισμός των αθλητών θα γίνει από την αριστερή πλευρά του Παναθηναϊκού Σταδίου.
Στις 9.05π.μ δίνεται η εκκίνηση του Αγώνα Δρόμου 10χλμ από την ίδια αφετηρία με τον αγώνα των 5χλμ, επίσης κατά κύματα.
Η όδευση της νέας διαδρομής είναι η ακόλουθη: Λεωφ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Χαρ. Τρικούπη, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Βασ. Σοφίας, Φιδιππείδου, αριστερά Μεσογείων μέχρι Σχολή Αστυνομίας, αναστροφή (στο φανάρι της Σχολής Αστυνομίας), Μεσογείων, Μιχαλακοπούλου, Φειδιππίδου, αριστερά Μεσογείων, Βασ. Σοφίας (μπροστά από το Hilton), Ηρώδου Αττικού, είσοδος στα Προπύλαια του Παναθηναϊκού Σταδίου. Ο τερματισμός των αθλητών θα γίνει, επίσης, από την αριστερή πλευρά του Παναθηναϊκού Σταδίου.
Όσο για την κλασική διαδρομή των 42.195 μέτρων, η εκκίνηση δίνεται στις 09.00πμ από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Αφετηρίας (Μαραθώνας) ενώ ο τερματισμός των αθλητών γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου.

Επιμέλεια: Οδυσσέας Αϊβαλής

* δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα SPORTDAY

Και μην ξεχνάτε! Μπορείτε να έχετε καθημερινά ολόκληρη τη SPORTDAY στον υπολογιστή, στο tablet ή στο κινητό σας απλά και οικονομικά! Δείτε πως εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου