Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Σαν σήμερα 26 Φλεβάρη 1969 προβάλλεται στους γαλλικούς κινηματογράφους το αριστουργηματικό πολιτικό θρίλερ του Κώστα Γαβρά «Ζ».




Κώστας Γαβράς (εσαεί, εξαιρετικά επίκαιρος): "Zούμε σε εποχές που οι κυβερνήσεις δεν πείθονται παρά μόνο δια του φόβου"...

Σαν σήμερα 26 Φλεβάρη 1969 προβάλλεται στους γαλλικούς κινηματογράφους το αριστουργηματικό πολιτικό θρίλερ του Κώστα Γαβρά «Ζ».
Μια ταινία που γνώρισε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία και η οποία τιμήθηκε με μια σειρά διεθνή βραβεία.
Το σενάριο της ταινίας βασίστηκε στο βιβλίο του Β. Βασιλικού που κυκλοφόρησε το 1966 με τίτλο «Ζ: Φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος» (εκδόσεις Λιβάνη) και αναφέρεται στην δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη.

Η ταινία που γυρίστηκε στην Αλγερία είναι μια συμπαραγωγή της Γαλλίας με την Αλγερία ενώ είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι ηθοποιοί όπως οι Ιβ Μοντάν - Ρενάτο Σαλβατόρι - Ειρήνη Παππά - Ζαν Λουί Τρεντινιάν - Ζακ Περέν συμμετείχαν χωρίς αμοιβή λόγω της προσωπικής τους φιλίας με τον σκηνοθέτη.
Στο διαδίκτυο μπορεί να συναντήσει κανείς πάρα πολλά στοιχεία γ’ αυτή την ταινία, γ αυτό και εμείς περιοριζόμαστε να προσθέσουμε ότι ο Κώστας Γαβράς είναι ένας καλλιτέχνης που δεν έχει διστάσει να εκφράσει «αιρετικές» απόψεις στο παρελθόν προκαλώντας την οργή του παπαδαριού.
(«Εγώ δεν πιστεύω πια στον Θεό, πιστεύω μόνο στους ανθρώπους» είχε δηλώσει σε συνέντευξη του συμπληρώνοντας ότι: «Zούμε σε εποχές που οι κυβερνήσεις δεν πείθονται παρά μόνο δια του φόβου. Μια ήρεμη διαμαρτυρία τα καθεστώτα πολύ εύκολα θα την αψηφήσουν. Και αλλιώς θα αντιδράσουν όταν νιώσουν την απειλή της τρομοκρατίας..»). 
__________